Cyklistický kurz Pastviny 27. – 31. 5. 2024

Poslední týden v květnu je na naší škole již tradičně ve znamení cyklistického kurzu. Účastní se ho žáci osmých tříd a i letos se přihlásili téměř všichni. V den odjezdu 27. 5. proběhla nezbytná technická kontrola kol a zejména důkladné poučení o bezpečnosti a pravidlech silničního provozu. Čekala nás cesta přes Jakubovice, Čermnou, Mistrovice a Nekoř až do cíle, kterým byla chata Bublačka na Pastvinách. Třicet kilometrů nám přece jenom napoprvé dalo zabrat, tak jsme po příjezdu uvítali zasloužený odpočinek a výborný oběd. Odpoledne už patřilo aktivitám u chaty – projížďkám na lodičkách, střelbě ze vzduchovky, volejbalu, fotbalu, ringu nebo softballu. Velmi oblíbenou hrou byla také obíhačka u stolního tenisu, do které se mohla zapojit spousta z nás.

V úterý jsme navštívili asi nejkrásnější místo v okolí – Zemskou bránu. Počasí nám přálo, a tak jsme si mohli užít kouzelnou krajinu v okolí Divoké Orlice. Odpoledne už jsme zase strávili na Pastvinách procházkou k Vejdově lípě, která je nejmohutnějším památným stromem České republiky.

Středu jsme si zpestřili prohlídkou hráze s elektrárnou. Dozvěděli jsme se informace o přehradě a měli možnost nahlédnout do vnitřku elektrárny. Poté jsme opět nasedli na kola a vyrazili do nedalekého Žamberka, kde jsme se prošli po náměstí a nezapomněli ani na ledové občerstvení. Přes Líšnici jsme se vraceli zpátky na Bublačku.

Ani jsme se nenadáli a byl čtvrtek! Čekala nás odpočinková projížďka kolem Kunvaldu a zastavení u památníku Jana Ámose Komenského. Sportovní aktivity v podobě her probíhaly nejen odpoledne, ale i po večeři. Závěrečný večer byl tedy ve znamení sportu.

V pátek ráno jsme vyrazili k domovu. Čekali jsme trochu deště, ale naštěstí se nám všechny kapky vyhnuly a my jsme v pořádku dorazili do Lanškrouna. Týden to byl náročný, ale plný skvělých zážitků.

LD

Copyright (c) ZŠ Dobrovského 630, Lanškroun. All rights reserved.